Olla gitana / Zigeunerpot

'Olla gitana' is een groentenstoofschotel met kikkererwten, pompoen en peer dat wordt bereid in een zg. 'olla', een aardewerken kookpot die zowel voor in de oven of op het vuur gebruikt wordt. Het is ook volstrekt vegetarisch.

Ingrediënten: 200 g. kikkererwten (gedroogd of uit een pot), 200 g. witte bonen (gedroogd of uit een pot); 250 gram sperciebonen; kleine pompoen, 1 rode paprika, 1 wortel, 2 handperen, 2 laurierblaadjes, 1,2 l. groentenbouillon, verse munt, zout en peper; 1 ui, 3 teentjes knoflook, 3 tomaten, 1 eetlepel gerookte paprika poeder, olijfolie; 25 g. amandelen, sneetje oud brood en saffraan.

Bereidingswijze:
Laat de kikkerwerwten en witte bonen als ze gedroogd zijn een nacht onder water weken. Giet ze de volgende dag af, ververs het water en breng ze aan de kook. Laat ze ongeveer 30 tot 45 minuten op een middelmatig vuur koken tot ze zacht zijn. Giet af en hou ze apart.

Schil de pompoen, verwijder zaden en snij in blokjes. Snij ook de paprika in blokjes en schrap de wortels en snij ze in plakjes. Schil de peren, ontpit ze en snij ze in partjes.

Doe nu de kikkererwten, bonen, sperciebonen, pompoen, paprika, wortel, peer, laurierblaadjes en bouillon in een aardewerken pot (of bij gebrek daaraan in een grote pan). In geval van gebruik van een aardewerken pot zet het vuur eerst heel laag tot de pot warm begint te worden. Draai daarna het vuur hoger en breng de inhoud ervan aan de kook. Draai vervolgens het vuur heel laag en laat dan 15 tot 20 minuten doorkoken.

Snij de ui fijn, Snipper de 1 teentje knoflook. Ontvel de tomaten, ontpit ze en snij ze ook fijn. Fruit nu de ui in olijfolie totdat die zacht en goudbruin is geworden. Voeg er de fijngesnipperde knoflook aan toe en vervolgens de tomaten. Laat deze 10 minuten lang meebakken. Strooi en roer dan de paprikapoeder erdoorheen en laat een minuut meebakken.

Doe dit mengsel bij de stoofschotel/soep.

Snij nu de 2 andere knoflooktenen fijn. Rooster amandelen in een koekenpan zonder vet en bak een sneetje oud brood bruin in olijfolie. Laat een snufje saffraan in wat heet water weken.

Doe de knoflook, samen met de amandelen en de saffraan in een vijzel en wrijf fijn. Doe er het gebakken brood bij en ga verder met vijzelen. Haal wat kookvocht van de stoofschotel en meng dit erdoorheen. Zorg zo voor een smeuïge pasta.

Roer dit door nu de stoofschotel en laat nog eens 5 minuten door koken. Bestrooi uiteindelijk met munt en serveer in de pot.