'Cocido montañés'


'Cocido montañés' is een bonengerecht dat o.a. in Cantabrië wordt gegeten. Het wordt normaal gesproken bereid met 'berza', een boerenkool-achtige groente, die in het noorden van Spanje groeit.

Ingredienten:
1 soepbeen of varkensrib
200 gram rauwe ham of spek
varkensoor of -poot
1 chorizo
1 bloedworst
2 of 3 kleingesneden aardappelen
1/4 selderijknol
selderij
prei
laurierblad
ui,
knoflook
zout
400 gram grote witte bonen
250 g kleingesneden 'berza' of anders boerenkool
1 kopje rijst,
zoete paprikapoeder
olijfolie
peper


Bereidingswijze: Laat de witte bonen ongeveer 24 uur van te voren in water weken. Ververs het water om de zoveel tijd.

Trek 2 liter bouillon van het bot of varkensrib en de varkenspoot of -oor. Voeg er wat selderij, prei, peper, laurier, ui, knoflook en zout aan toe. Zeef daarna de bouillon.

Snijd het vlees klein en doe het weer in de bouillon. Zet die weer op het vuur. Bak in blokjes gesneden spek of rauwe ham en ui in olijfolie en voeg die eraan toe samen met de uitgelekte bruine bonen, chorizo, bloedworst, stukjes aardappel, de selderijknol, ook kleingesneden, en de 'berza' of boerenkool.

Laat de groenten bijna gaar koken. Voeg er dan de rijst aan toe en wat zout en paprikapoeder. Laat nog enige tijd pruttelen tot de rijst gaar is.