Salsa Romescu / Romescu saus

De 'Romescu saus is een saus, die uit de omgeving van Tarragona (Catalonië) komt. Traditioneel wordt het bereid met tomaten, knoflook, 'ñoras' (gedroogde paprika´s), en amandelen. Er zijn echter vele varianten van, bv. de amandelen kunnen worden vervangen door hazelnoten. Het is zeer geschikt om zowel vlees-, vis- als groentengerechten te vergezellen.

Ingrediënten: 2 of 3 rijpe tomaten, 1 hele knoflook, 80 gr. geroosterde amandelen, 2 gedroogde paprika's, 1 klein sneetje geroosterd brood, 250 gr. van extra vierge olijfolie, 100 gr. azijn, zoete paprikapoeder, Spaanse peper, 1 theelepel roosmarijn en zout.

Bereidinswijze:
Allereerst de paprika's een nacht laten weken. Haal dan de zaden weg. Verwarm de oven voor op 200 ° C en bak de tomaten en de knoflook. De tomaten zullen gaar zijn na 15 of 20 minuten, de knoflook neemt een beetje minder tijd. Een snelle optie is de magnetron (2 minuten de knoflook, tomaten 4 minuten). Prik eerst enkele gaatjes in de tomaten en de knoflook opdat ze niet 'exploderen'.

Pel de tomaten en ontdoe ze van de pitten en ontbloot de tenen van de knoflook. Doe in een kom. Week en pel de amandelen en voeg ze samen met de toast, het vruchtvlees van de paprika's (zonder de schil), de roosmarijn, olie en azijn toe. Maak fijn met een staafmixer, blender of vijzel. Voeg op het laatst naar smaak paprikapoeder, de Spaanse peper en zout en roer goed door.