'Fabada' (Asturisch bonengerecht)

Ingrediënten: 500 g 'fabes', middelgrote ui, 2 teentjes knoflook, 2000 g gedroogde pancetta, 2 chorizos (liefs Asturische), 2 bloedworstjes (liefs Asturische), 200 g gezouten ham, water, zout, olijfolie, zoete paprikapoeder, 1 laurierblad

Bereidingswijze:
Laat de bonen de nacht van te voren in een grote kom weken en de ham ontzilten.

Spoel de bonen goed schoon en doe ze in een pan, met de knoflook, de gepelde ui, 3 eetlepels olijfolie, laurier en een theelepel paprikapoeder. Dek af met water, ongeveer twee vingers boven debone en breng aan de kook. Laat de bnen dan even schrikken door een straal koud water bij te schenken.

Bak ondertussen eventueel de chorizo, bloedworst en pancetta wat aan zodat er wat van het vet vanaf komt, en voeg bij de bonen.

Laat op zo een middellaag vuur gedurende ongeveer drie uur gaar koken. Schep er zo nu en dan het schuim vanaf en doe er zo nu en dan wat warm water bij om het vooral niet te laten droogkoken. Laat de bonen ondertussen nog twee keer 'schrikken'.

Voeg tegen het einde indien nog wat zout naar smaak toe, en laat het nog enkele minuten doorstoven.