Chanfaina, uit Salamanca

Dit gerecht uit Salamanca wordt oorspronkelijk bereid met de resten van een lam: poten, pens, bloed, etc. Dit heeft te maken met dat in vroegere tijden, toen in de streek het lam werd geslacht het goede vlees aan de heer werd gepresenteerd. Dat wat overbleef was voor de gewone man. Wij gaan het echter gewoon maken met het 'goede' lamsvlees.

Ingrediënten: 2 koppen ronde rijst, 1 kilo lamsvlees, 1aurierblad, 200 ml olijfolie, 1 ui, 2 knoflookteentjes, komijnkorrels, 3 eetlepels tomate fritto, een theelepel pikante paprikapoeder, zout, 2 hardgekookte eieren, witte wijn, 300 ml. bouillon, water.

Bereidingswijze:
Hak eerst de ui klein en fruit die totdat ze glazig wordt. Snij ondertussen het lamsvlees in stukjes en voeg het samen met de fijngesneden knoflook aan de ui toe. Giet er wat wijn overheen, breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Voeg de tomate fritto, laurierblad en wat zout toe, en laat nog ongeveer 15 tot 20 minuten op een laag vuur sudderen. Giet er indien nodig wat water bij.

Rooster ondertussen komijnkorrels in een aparte koekenpan en maal deze daarna fijn in een vijzel.

Zet een paellapan of een andere platte koekenpan op het vuur en verhit daarin de olijfolie. Doe het vleesmengsel erin, voeg paprikapoeder en de gemalen komijn bij en roer alles goed door elkaar.

Doe hier na enkele minuten ook de rijst bij en giet de bouillon en ongeveer een liter water eroverheen. Laat 12 minuten op een hoog vuur koken. Zet het vuur vervolgens middelhoog en kook nog eens 8 minuten door. Laat daarna 20 minuten sudderen totdat de rijst gaar is. Voeg ondertussen eventueel bouillon bij opdat het niet te droog wordt.

Als het kan, serveer in aardewerken schaaltjes, en anders in diepe borden, bestrooid met de fijngehakte eieren.