Estofado de patatas con setas

(Gestoofde aardappelen en paddenstoelen)

Ingrediënten: 500 gram geschilde aardappelen (vastkokend), 300 gram paddenstoelen (in Spanje wordt het gedaan met zg. 'níscalos' of 'rovellones', welke in Nederland melkzwammen heten, maar het kan ook met bv. oesterzwammen, cantharellen of eekhoorntjesbrood), 1 gesnipperde ui, scheutje droge witte wijn, water, 5 eetlepels olijfolie, bouillonblokje, laurierblaadje, eetlepel bloem, theelepel pimentón (zoete paprikapoeder), 1 teentje knoflook, 10 gram gepelde amandelen, 1/2 gerookte jaranda paprika, peper en zout, fijngehakte peterselie

Bereidingswijze: Was de paddenstoelen en leg ze in een droge koekenpan op een laag vuur opdat het vocht eruit komt. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak ze kort om en om. Haal ze als ze goudbruin zijn uit de pan en zet ze apart.

Verhit nu in dezelfde koekenpan de rest van de olijfolie en bak nu de uit, opnieuw op laag vuur gedurende totdat hij glazig wordt. Voeg de aardappelen en de gebakken paddestoelen toe en bak alles al roerend een paar minuten op een hoog vuur. Bestrooi met de bloem en schep weer al roerend een paar minuten door. Voeg de paprikapoeder toe en roer alles gedurende 2 minuten goed door.

Schenk nu de witte wijn erbij en daarna water. Leg het bouillon erin en doorkoken totdat het vocht indikt. Leg het laurierblaadje in de saus, breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Kook op een middellaag vuur met deksel op de pan tot de aardappelen gaar zijn. Als nodig is wat water toevoegen.

Laat de amandelen ondertussen in een droge koekenpan bruin roosteren en wrijf ze daarna samen met de knoflook en wat zout fijn in een vijzel. Schep er vervolgens 2 eetlepels van het vocht van de stoofpot bij, roer dat alles samen tot een sausje en voeg dit 5 minuten voordat de aardappelen gaar zijn aan de stoofpot toe.

Bestrooi met peterselie en de gesnipperde jaranda. Serveer met wat brood, een frisse salade van sla en tomaat en dezelfde witte wijn die gebruikt werd voor de stoofpot.