Sobrasada, 'smeerbare' chorizo uit de Balearen

'Sobrasada' is een soort chorizo, meestal in kort gedroogde staat en daardoor vaak smeerbaar, die oorspronkelijk van het archipel de Balearen komt. Net als bij de chorizo van het vasteland komt het voort uit de noodzaak om het vlees van een geslacht varken voor langere periodes te bewaren. Daartoe werd eerst gebruik gemaakt van zout; later -na de ontdekking van Amerika- werden paprikapoeder en andere specerijen toegevoegd. Die geven het product zijn typische smaak.

De oorsprong van de naam komt van het Italiaanse 'sopressa', wat 'gehakt' betekent voor vlees dat bestemd is voor worsten. Dankzij de zeehandel kwam het via Valencia over naar Mallorca, waar het zich vooral in de 16de eeuw verder ontwikkelde naar wat het nu is.

Ingrediënten
De ingrediënten van de 'sobrasada' zijn verschillende soorten gemalen varkensvlees, paprikapoeder, zout en andere specerijen. Hiervan wordt een mengsel gemaakt dat in een varkensdarm wordt gestopt en gedurende enkele weken opgehangen om te drogen. De typische weersomstandigheden en de luchtvochtigheid gedurende de late herfst en de winter doen dan de rest. Het kan daarna op een droge en koele plaats enkele jaar bewaard blijven. Natuurlijk gaat de smeerbaarheid uiteindelijk wel verloren.

Varianten
'Sobrasada' heeft twee varianten: ''Sobrasada de Mallorca', bereid met vlees van het witte varken, en 'Sobrasada de Mallorca Cerdo Negro', van vlees van het zwarte varken -een autochtoon dier dat zich voedt met vijgen en hazelnoten. Sinds 1996 hebben beide een beschermde geografische aanduiding gekregen van de E.U. Tevens werd zo bepaald dat de 'sobrasada' tussen 30 en 60% mager vlees moet bevatten tegen 40% tot 70% vet. Daarbij zijn kunstmatige kleurstoffen verboden.

Vaak zijn de 'sobrasadas' voor eigen gebruik minder vet dan die bestemd zijn voor de export. Dat komt omdat er meer vraag is van buitenaf om smeerbaarheid en juist de hoeveelheid vet zorgt daarvoor. Ook wordt het particulier geproduceerd, waarbij elke familie vaak nog z'n eigen geheime recept heeft, dat eeuwenlang van generatie op generatie werd doorgegeven. 

Tapas met 'sobrasada'
Probeer eens zelf een tapa met 'sobrasada' te maken, bv. op een stuk stokbrood met wat honing, geitenkaas of fruit. Dat kan ook met bv. bladerdeeg in de oven. Hier een idee voor een tapa:

Rooster 8 stukjes stokbrood en smeer daar de 'sobrasada' op. Bak 8 kwarteleieren en leg ze over de 'sobrasada'. Serveer evt. met (ontpitte) groene olijven en knapperige frites.