Merengue

'Merengue' wordt bereid met opgeklopte eiwit en (poeder)suiker, waaraan allerlei aroma's toegevoegd kunnen worden -als van vanille, hazelnoot of amandelen. Het wordt in de meeste gevallen gebruikt als toevoeging of vulling.

Er zijn verschillende versies: een zachte, een middelharde en een harde. De baktijd kan verschillen van 1 uur bij 170°C tot 15 minuten bij 210°C.

Ingrediënten: 4 eieren, 160 g suiker  

Bereidingswijze:
Breek de eieren en verwijder de dooiers. Klop het wit in een kom. Voeg de suiker -en eventuele aroma´s- toe.

Na enkele uren zakt deze merengue wat in.

Variant 1:
Hang de kom met het mengsel in water met een warmte van ca. 50ºC (au-bain-marie). Blijf gedurende 10 minuten kloppen tot het mengsel taai wordt en een beetje warm aanvoelt.

Te gebruiken bv. als vulling van taarten.

Variant 2:
Maak een siroop van water en suiker dat gekookt wordt op een temperatuur van 116ºC (30 g suiker per ei). De siroop moet vervolgens vermengd worden met het geklopte eiwit. Terwijl het mengsel nog warm is wordt het in een straaltje in zijn vorm gegoten.

Op deze wijze hoeft het niet al te lang gekookt te worden terwijl de substantie toch stevig blijft. Het duurt zelfs enkele dagen voordat deze merengue inzakt.

Het kan gebruikt worden voor soufflés, mousse en vulling voor taarten.

Probeer ook: >>Leche merengada