El Bierzo, evenwichtige wijnen met toekomst

De wijnstreek El Bierzo ligt aan de westgrens van de provincie León, tegen Galicië aan. Daarom wordt het ook wel de poort naar Galicië genoemd. Het is in een bergvallei met wijngaarden op een vruchtbare losse, leisteenachtige grond en een hoogte tussen 450 en 1000 meter. Dankzij de beschutting van de bergen heeft El Bierzo een redelijk gematigd klimaat met weinig regen en temperaturen, die schommelen tussen de 32ºC in de zomer en -1ºC in de winter.

Wijn uit Bierzo wordt beschouwd als een overgang tussen de lichte wijnen uit Galicië en de zwaardere >>Ribero del Duero. De productie bestaat voor het grootste deel uit rode wijnen: jonge wijnen, die tenminste voor 70% met de Mencía zijn gemaakt, 'Vinos Viejos Sin Crianza', oude wijnen, die gerijpt worden op een tank of in de fles -dus niet in houten vaten, 'Crianzas' en 'Reservas', beide volgens de nationaal vastgestelde regels. De witte wijnen zijn puur gemaakt van de Godello druif of van de Godello en de Dona Blanca. Soms wordt er ook de Palomino aan toegevoegd.

Mencia
El Bierzo heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot een belangrijk wijngebied in Spanje, vooral dankzij de rode Mencia. Deze druif is afkomstig van oude stokken en kunnen complexe wijnen van hoge kwaliteit opleveren. Ze heeft een aromatische profiel met een hoge zuurgraad en een smaak naar rood fruit met stevige tannines. Het resultaat is veelal een zeer evenwichtige wijn, die aan Bourgogne wijn doen denken.