De revolutie van de blauwe wijn in Spanje

Anthocyaan. Dat is de naam van een stof die in alle planten en fruit voorkomt en ze hun kleuren geeft. Deze natuurlijke kleurstof zit ook in de schil van een blauwe druif. Als je die aan een wijn toevoegt dan kom je op een natuurlijke manier tot iets volstrekt nieuws. Iets revolutionairs. Een blauwe wijn dus.

De wijn is een mix van rode en witte druiven, waar deze anthocyanen, samen met indigo pigmenten, aan toegevoegd werden. Puur Chardonnay, met een smaak naar een droge rosé met schakeringen tussen zoet en zuur, en een alcoholpercentage van 11,5% -geschikt als aperitief of als begeleider bij een voorgerecht van vis of salade. Het enige verschil is de kleur, een fris blauw.

El Bierzo
Een groep jonge Spanjaarden uit de wijnstreek >>El Bierzo -een beschutte bergvallei aan de westgrens van de provincie León, tegen Galicië aan- was het die op het idee kwam en de wijn ontwikkelde. Twintigers nog maar, en met verschillende achtergronden: ontwerpers, vinologen en chemici. Eerder werkten ze al samen aan een voedingsonderzoek aan de universiteit van Baskenland.

Na twee jaar kwamen ze met dit innovatief een gedurfd product. Een smakelijke moderne wijn, die vooral jonge mensen aanspreekt. Gik heet het. En het is ook in Nederland verkrijgbaar.