'Ensaimadas', specialiteit uit de Balearen

Een 'ensaimada' is zoet broodje, in de vorm van een slakkenhuis. Het is afkomstig van de Balearen, en in het bijzon der van Mallorca (Ned: Majorca). Het werd er zeker al in de 17de eeuw gemaakt ter gelegenheid van feesten en parijen. In 1854 begon een winkel dit product in de madrileense Puerta del Sol te populariseren. Deze winkel heet 'La Mallorquina' en bestaat nog altijd; er staan iedere dag rijen voor de toonbank.

In 1996 kreeg de 'ensaimada' een speciale beschermde status als erfgoed uit de Balearen, wat in 2003 werd uitgebreid. Er bestaan verschillende types 'ensaimadas'. De meest traditionele zijn doorgaans zonder vulling of gevuld met 'cabello de ángel', een soort vermecilli van zoete pompoenreepjes. Tegenwoordig worden ze ook wel gevuld met chocolade, room of créme. 'Ensaimadas' gevuld met 'sobrasada', smeerbare chorizo, worden vooral gegeten tijdens Carnaval, voor het ingaan van de Vastentijd.

Ingrediënten: 750 g bloem, 4 grote eieren, 180 g suiker, 200 g reuzel, 40 g verse gecomprimeerde gist, 1 glas melk (ca. 300 ml), poedersuiker

Bereidingswijze:
Verwarm de melk en verdun de gist daarin. Vermeng dit met de helft van de bloem en laat daaruit een homogene massa ontstaan. Dek af met plasticfolie en laat rijzen totdat het zich heeft verdubbeld.

Voeg nu één voor één de eieren toe, en daarna de de rest van het bloem en de suiker. Kneed vijf minuten, vorm een bal en laat nog een half uur staan.

Strek het deeg uit tot het heel dun wordt. Bestrooi het aanrecht met wat bloem, leg daar repen op en bestrijk met reuzel. Draai vervolgens cilinders met een diameter van 2 centimeter.

Draai de cilnders in de vorm van 'ensaimadas', zoals in de foto boven.

Leg de 'ensaimadas' één voor één op ovenschalen bedekt met ovenpapier. Hou er genoeg ruimte tussen zodat ze elkaar niet aanraken wanneer ze verder rijzen. Laat zo een nacht staan.

Verwarm de oven voor op 180º C. en bak ze in 15 minuten gaar. Bestrooi gul met poedersuiker.

Wanneer ze afgekoeld zijn kun n en ze eventueel opengesneden en gevuld worden.