Patatas de Herradero / Geprakte aardappelen met spekjes

Een traditioneel recept uit Salamanca. Wordt ook wel als 'tapa' geserveerd, met voor ieder een eigen lepeltje.

Ingrediënten: 1 kg aardappelen, 3 teentjes knoflook, peterselie, laurierblad, wit spek (liefst van iberisch varken), 1 theelepel paprikapoeder, anderhalf glas water, klein glas olijfolie, grof en fijn zout

Bereidingswijze:
Pel en snij de aardappelen in schijfjes en kook ze met laurierblad en grof zout. Haal ze uit het water en prak ze met een vork fijn.

Snij de spek in stukjes en bak die goed uit. Haal de uitgebakken spekstukjes uit het vet, doe daar een scheutje olijfolie bij en bak daarin de paprikapoeder en de fijngesneden teentjes knoflook. Goed roeren zodat het niet aanbrandt.

Voeg dit mengsel toe aan de aardappelen en roer goed door. Leg er de uitgebakken stukjes spek op. Serveer warm.