Habichuelas con hinojo / Witte bonen met venkel

'Habichuelas con hinojo is een typisch gerecht uit Andalusië. Hiervoor wordt een klein type witte boon gebruikt, 'frijoles' genoemd. De zigeuners noemen het 'frijones'. Het gaat erom om die bonen te koken met knoflook voor de smaak. Zonder de bloedworst en/of de aardappelen is het absoluut geschikt voor vegetariërs en/of vetvrije diëten.

Ingrediënten: Witte bonen, 1 bol knoflook, 1 kleine ui, enkele takjes venkel, 3 aardappelen, 1 bloedworst, zoete paprikapoeder of saffraan, olijfolie.

Bereidingswijze:
Zet een pan met de bonen op en gooi zodra het begint te koken het water weg en schenk vers water bij. Voeg daar de knoflookbol aan toe, samen met de gesneden venkeltakjes, paprikapoeder of saffraan en een beetje olijfolie.

Breng opnieuw aan de kook en zet dan op een laag vuur. Voeg de aardappelen, in stukjes, en de bloedworst toe. Blijf koken totdat de bonen gaar zijn.