Albóndigas de bacalao / Kabeljauwballetjes

Kabeljauw is in de regio Murcia naar traditie erg populair. Dat de vis gezouten is heeft te maken met het feit dat het van buiten de landsgrenzen komt en daardoor bij vervoer langer houdbaar is. Het voordeel is dan ook dat het ook ten alle tijden buiten de visvangstseizoenen bereid kan worden. Één van de meest typische Murciaanse gerechten is 'Albóndigas de bacalao'.

Ingrediënten: 1/4 kg gezouten kabeljauw (mag ook verse zijn), 200 g extra vierge olijfolie, 3 eieren, 1 glas witte wijn, 3 tenen knoflook, 1 tomaat, 1 middelgrote ui, oud brood, saffraan, paneermeel, 2 laurierblaadjes, 1 eetlepel bloem, paprikapoeder, peterselie, 2 aardappelen, 100 g melk

Bereidingswijze:
Ontzout de kabeljauw gedurende 24 uur en haal uit elkaar zodat kleine stukjes overblijven (logischerwijs is in het geval van verse kabeljauw ontzouten niet nodig). Zorg ervoor dat er geen graten in het vlees achterblijven.

Leg nu de kabeljauw met de laurierblaadjes in kokend water en laat gaar worden. Leg intussen oud brood in melk en laat weken. Snij de ui, tomaat en de knoflook fijn.

Vermeng de gekookte kabeljauw met bloem, de geslagen eieren, paneermeel, paprikapoeder, fijngesneden peterselie en de helft van knoflook, en maak er een homogene massa van. Vorm daarvan balletjes en frituur ze in hete olie.

Doe de wijn in een vuurvaste schaal, eventueel van aardewerk, of in een pan, en kook daarin gedurende 15 minuten de rest van de knoflook, saffraan, de ui en de tomaat. Doe er vervolgens de aardappelen in kleine stukjes bij. Na nog eens 10 minuten doe er de kabeljauwballetjes bij en kook nog een minuut of 10 door.