Picadillo de Tejares / Gehaktgerecht uit Tejares

Tejares was ooit een dorpje in de buurt van Salamanca, wat nu een wijk is geworden van de groeiende stad. Volgens de bekende schelmenroman >>'Lazarillo de Tormes', dat in de 16de eeuw door een anonieme auteur werd geschreven, werd de hoofdpersoon daar geboren.

Ingrediënten: half kilo gehakt, 1 kleine groene Italiaanse paprika, 1 kleine ui, 1 theelepel zoete paprikapoeder, 1 gekookte ei, 1 eetlepel pijappelpitten, nootmuskaat, 1 sneetje brood.

Bereidingswijze:
Rooster het brood en maak het fijn in een vijzel. Doe de pijnappelpiten en de dooier van het ei erbij en meng goed samen. Voeg er wat water aan toe en maak er een homogeen mengsel van.

Snij de ui en de groene paprika fijn. Zet een koekenpan met wat olijfolie op het vuur en fruit die daarin. Wanneer de ui nog wit is, doe er de paprika bij. Doe er daarna de gehakt bij en laat even meebakken. Voeg er vervolgens de paprikapoeder, de nootmuskaat en het mengsel uit de vijzel bij. Roer goed door elkaar en laat nog een minuut of 5 doorbakken. Liefst niet veel langer zodat het gerecht niet te droog wordt.

Snij ondertussen het wit van het ei in stukjes en leg die uiteindelijk op het gerecht alvorens te serveren. Doe dat met een >>frisse salade en een goede rode wijn, bv. een >>Ribera del Duero.