Ribera del Guadiana, de juiste mix

Extremadura, in het uiterste westen van Spanje tegen de Portugese grens, is één van de meest onbekende wijnregio's van het land. Toch staat de wijnproduktie van de regio op de vierde plaats in Spanje. Het staat dan ook bekend als een streek van bulkwijnen. Maar daar is verandering in aan het komen.

De Guadiana is, samen met de Taag, één van de twee grote rivieren, die door Extremadura stromen. Daar is een gebied, wat de juiste voorwaarden biedt voor de productie van kwaliteitswijnen: een warm klimaat in de zomer en zacht in de winter, een goede geologische mix in de grond en oude wijnbouwtradities.

D.O. Ribera del Guadiana
Daar wordt sinds 1999 de zg. D.O Ribera del Guadiana geproduceerd, een keurmerk van meestal frisse jonge wijnen van inheemse druivensoorten als albarije, eva en malvar. De wijnen zijn verrassend veelzijdig en bezitten een rijk en diep smaakpalet. Het gaat om witte wijnen, sommigen gerijpt in het vat, rosés en rode wijnen. Bij de laatste speelt de smaakvolle tempranillodruif een belangrijke rol om kwaliteitswijnen te verkrijgen, vaak ook gerijpt in eikenhouten vaten zodat zeer specifieke aroma's kunnen worden verkregen.