Spanje, 12de grootste importeur van Nederlands bier

Met een bedrag van 35 miljoen euro staat Spanje op de 12de plek wat import van Nederlands bier in 2014 betreft. Dat heeft het Centraal Bureau van Statistieken bekend gemaakt. In totaal exporteerde Nederland voor bijna 1,6 miljard euro, 4% meer dan in 2013. Toch is dat net iets minder dan de grootste bierexporteur van de wereld, Mexico. België staat achter Duitsland op de vierde plaats.

Twee derde van de export van Nederlands bier is bestemd voor de niet-Europese markt. De grootste afnemer van is daarbij de Verenigde Staten, met 37% van onze totale bierexport. Nederlands bier heeft daarmee een marktaandeel van 19% van de totale bierimport in de VS. De export naar de VS daalde echter in 2014 wel, met 4%.

Dit in tegenstelling tot Frankrijk, China en Taiwan, waar de export van Nederlands bier flink steeg. Frankrijk is met het Verenigd Koninkrijk een grootafnemer van Nederlands bier.

Het uit Nederland geëxporteerde bier bestaat voor 93% uit bier dat in Nederland werd gebrouwen. De rest wordt elders gebrouwen maar wordt via Nederland weer gedistribueerd.

Mexico
Nummer één, Mexico, exporteerde voor 1,8 miljard euro aan bier, wat anderhalf keer zoveel is als in 2005. In 2010 wist Mexico met die groei Nederland voorbij te streven. Het Noord-Amerikaanse land verkoopt vooral veel aan de VS, met een toename tot 78% in 2014.

Duitsland en België staan met rond de 1,1 miljard aan bierexport in 2014 op plaats drie en vier. Duitsland zag, net als Nederland, de afgelopen 10 jaar de export met een kwart toenemen. België wist de export van bier zelfs te verdubbelen. Daarmee is het een gegadigde om in de toekomst binnen de bierexport het heft in handen te nemen.