Cáceres, gastronomische hoofdstad van Spanje

Dit jaar is Cáceres, in 1985 door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed, uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje. De bezoeker kan daarom, behalve van de romantische 15de eeuwse straatjes en een hoop monumenten, van o.a. Romeinse of Moorse makelij, van een aantal evenementen en festivals genieten, die daartoe worden georganiseerd. Een grote hoeveelheid aan bars en restaurants zullen daarvoor garant staan.

De regio Extremadura biedt van zichzelf al een grote gastronomische variëteit, gebaseerd op een Moorse en Joodse keuken. Haar meest traditionele gerechten zijn in feite eenvoudige boerenkost, als 'sopa de obispo', diverse variëteiten van gazpacho (koude tomatensoep), gerechten met aubergines en artisjokken. >>Patatas a la extremeña, varkensstaart met tomaten, aardappelen met kotelet, 'pestorejo' (een gerecht met varkenssnuit) en gestoofde varkensoren,

'Cerdo bérico, het inheemse zwarte varken
Daarmee is het varken al genoemd, Extremadura is nl. vooral het land van de 'cerdo ibérico', het autochtone zwarte varken, dat gevoerd met eikels en kruiden, en daardoor heerlijke gedroogde 'Pata negra' hammen oplevert. Andere bekende producten zijn de 'chorizo', (rode worst met paprikapoeder), gedroogde 'lomo' en 'solomillo' (varkenslende of -haas), 'salchichón (witte worst met nootmuskaat) en bloedworst. Varkensvlees is alom terug te vinden in de gerechten uit de regio.

Het dier is daarbij een goede hulp bij het vinden van 'croadillas de la tierra', oftewel 'testilels van de aarde', zoals truffels er genoemd worden. Een ander gewaardeerd srteekgerecht is nl. gesneden truffels, gesauteerd met look en geserveerd in een bruine saus.

Lam en kalf
Ook lamsvlees en ander vlees van jonge dieren, als kalf, komen veel voor in de gerechten van Extremadura: 'caldereta' (stoofpot van lamsvlees in wijn), frite (gebakken lamsvlees met knoflook, ui, citroen en paprika) en gezouten kalfsvlees met prei.

Andere traditionele gerechten zijn >>'migas', een gerecht van opgebakken broodkruimels met chorizo en ham, verzamelgerechten van asperges en champignons, gerechten met jachtvlees of forel, die er in de rivieren gevist kan worden,, 'repápalos' (een soort kroketten)en gerechten met hagedissen. Typische nagerechten zijn 'perronillas', 'técula-mécula', 'corazones de monjas'...

Ook kaas, paprikapoeder en >>wijn zijn geroemde produkten van Extremadura. Niet voor niets wordt de jaarlijkse kaasmarkt van >>Trujillo druk bezocht. De >> Torta del Casar, van oorsprong ontstaan uit een mislukt procedé, is één van produkten uit Extremadura, die het meest geëxporteerd worden. In 2003 werd het uitgeroepen tot de ‘beste regionale kaas van Spanje in 2003’.

Daarnaast zijn er vele andere kazen van zowel geiten-, schapen- en koeienmelk, die vervaardigd worden met eeuwenoude methodes en die elk hun specifieke aroma en smaak hebben. De belangrijkste kaasgebieden zijn La Serrana, Casar de Cáceres en La Vera. De laatste is vooral ook bekend vanwege haar gerookte paprikapoeder, in heel Spanje geroemd.

Fotos: 'Migas'; 'Pata negra' ham; 'caldereta'; 'torta del Casar'.

Lees ook: >>Cáceres, stad van Middeleeuwse paleizen