Tenasco de cordero con patatas a lo pobre / Gegrilde lamsbout met aardappelen

Een gerecht met zuiglam uit Aragón.

Ingrediënten: olijfolie, 1 of 2 zuiglamsbouten van bij elkaar ruim 1 kilo, 3 grote nieuwe aardappelen, water, 8 tenen knoflook, enkele verse roosmarijntakjes, zout en peper.

Bereidingswijze:
Pel knoflooktenen en stamp ze daarna met een vijzel tot een grove pasta. Meng er een halve theelepel olijfolie doorheen.

Snij de lamsbouten hier en daar in en wrijf de knoflookpasta erin. Laat het vlees minimaal 2 uur op een koele plaats marineren.

Verwarm de oven voor op 240º C.

Schil de aardappelen en snij ze ijn schijfjes. Verspreid die op een diepe ovenplaat en zout en peper ze. Leg daarop de lamsbouten. Strooi daar de roosmarijntakjes overheen en meer zout en peper. Besprenkel met wat olijfolie.

Gril de lamsbouten gedurende 30 minuten zodat de buitenkanten goudbruin worden. Draai na 15 minuten om. Verlaag de temperatuur naar 160º C en schenk er een glas water overheen. De truc is dat de lam niet droog wordt dus het is zaak om dat steeds op tijd -zo eens in de 10-15 minuten- te controleren.

Laat zo een uur of anderhalf uur lang doorbraden. Draai de lam zo nu en dan om en giet er dan met een lepel wat van zijn eigen jus overheen. Mocht het te droog worden schenk er dan wat water bij. Leg er gedurende de laatste 20 minuten aluminiumfolie overheen opdat het vlees niet te droog wordt.