Arroz con almejas / Rijst met venusschelpen

Ingrediënten (4 personen): 200 gram korte korrelrijst, 500 gram venusschelpen, 100 gram serrano ham, 1 liter visbouillon, 1 grote ui, 1/2 groene paprika, 3 tenen knoflook, 3 eetlepels gezeefde tomaten uit blik, 1 glas witte wijn, 1/2 theelepel zoete paprikapoeder, 2-3 takjes fijngehakte peterselie, olijfolie, zwarte peper en zout

Bereidinsgwijze: 
Laat de schelpen een half uurtje weken in een bak met koud water.

Verhit 3 eetlepels olijfolie en fruit hierin de ui, een teen knoflook, beiden fijnsgesneden, en de groene paprika in blokjes. Voeg de zoete paprikapoeder, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, tomatensaus, en peper en zout toe. Laat zo op een laag vuur 15 minuten smoren. Giet dan de wijn erbij, draai het vuur hoger en laat het vocht in een paar minuten verdampen.

Verhit nu in een paellapan 4 eetlepels olijfolie en leg daar de twee andere tenen knoflook, ongepeld. Haal ze er zodra ze bruin beginnen te worden eruit. Voeg nu de rijst aan de olie toe en roerbak deze gedurende 2 minuten. Schenk de bouillon erbij, samen met het mengsel van de ui en de paprika en de hamblokjes, in blokjes gesneden.

Laat op middelmatig vuur in 15 minuten lang koken totdat de rijst gaar is. Voeg de venusschelpen er halverwege aan toe en meng ze door de rijst.

Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met de rest van de peterselie.