Bacalao al horno / Kabeljauw in de oven

Binnen de traditie van het katholicisme in Spanje begint de zg. 'Cuaresma' na de periode van Carnaval en loopt 40 dagen door tot Goede Vrijdag. In die periode wordt dan geen vlees gegeten. Tegenwoordig wordt dat echter beperkt tot alleen Goede Vrijdag. Maar ondertussen bestaan er in Spanje daardoor vele visrecepten, die van oudsher in die periode werden gegeten, vooral met kabeljauw zoals onderstaand.

Ingrediënten: kabeljauwfilets, 4 tomaten, 3 eetlepels olijfolie, 1 groene en 1 rode paprika, beiden in dunne reepjes gesneden, 2 gesnipperde uien, 2 of 3 geperste teentjes knoflook, een glas droge witte wijn, 3 eetlepels fijngehakte basilicumblaadjes, zout peper, cayennepeper

Bereidingswijze: 
Ontvel de tomaten en snij ze in kleine stukjes. Bak in dezelfde pan de ui, paprika, en tomaat. Schenk de witte wijn erin en stoof alles gedurende enkele minuten door, al roerend, totdat het goed is opgenomen in het groentenmengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het groentenmengsel in een ovenschaal en leg de kabeljauw erop. Bestrijk de vis met de knoflook en basilicum en bestrooi met cayennepeper, peper en zout.

Bak alles gedurende 20 minuten gaar. Laat eventueel op het laatst onder de grill gratineren.