Maak zelf 'Queso de Burgos'

'Queso de Burgos' (Burgos kaas) of 'requesón' is één van de meest representatieve kazen van Castilië.

De kaas ontleent zijn naam aan de stad Burgos, waar een wekelijkse markt was waar boeren in de winter op een wekelijkse markt samenkwamen om hun kazen van schapenmelk te verkopen. Dit zijn zachte witte kwark-achtige kazen, die binnen enkele uren bereid worden. Tegenwoordig worden ze van koeienmelk of een mix van koeien- en schapenmelk gemaakt.

Om de aard van de kazen, die op elke plaats in Spanje gemaakt worden te begrijpen, moet rekening worden gehouden met onder andere klimatologische factoren. Het zuiden van Spanje produceert harde kazen omdat dat de manier was om melk te transformeren in een meer duurzaam product (melk kon vanege de hitte niet langer dan een dag, bewaard worden ). In het Burgos echter, een stad op hoogte en in het noorden van Spanje en daarom met een doorgaans lage temperatuur, was het mogelijk om de jonge kazen te bewaren zonder ze te belegen. Tegenwoordig hebben ze een bewaartijd van zo'n 30 dagen.

De consumptie van 'queso de Burgis' is in Spanje de afgelopen jaren overigens sterk toegenomen, want het is een gezond, natuurlijk en eiwitrijk. De productie bereikt een 35.000 ton per jaar.

Om zelf een vergelijkbare kaas te maken volg het volgende recept:

Ingrediënten: (voor 8 porties) 4 liter melk, 80 ml azijn (liefst van appelcider)

Bereidingswijze:
Bedek een vergiet met een kaasdoek.

Schenk de melk in een grote pan en verwarm het op laag vuur tot een temperatuur van 85°C. Gebruik daarvoor met een thermometer. Vergeet niet voortdurend te roeren. Roer evt. tot 3 eetlepels (zee)zout erdoor .

Voeg al roerende de azijn eraan toe. Blijf roeren na elke toevoeging. Stop zodra de klontjes zich afscheiden van de wei met het toevoegen van de azijn. Het kan dus zijn dat meer of minder azijn nodig is).

Schep met een schuimspaan de klontjesin het met kaasdoek bedekte vergiet. Vouw de kaasdoek eroverheen als je klaar bent. Vul een kleinere kom met water en zet deze op de kaasdoek zodat de kaas aangedrukt wordt. Laat 1-3 uur staan zodat het vocht uit de kaas kan lekken. Hoe langer je deze laat staan, hoe droger de kaas wordt.

Serveeradvies:
Deze kaassoort wordt meestal geserveerd met honing en walnoten of met >>kweepeergelei ('membrillo'). Het kan ook gegeten worden in een salade of op brood met wat ham en tomaat. Er zijn ook vele andere recepten, bv. voor desserts. Bovendien kan deze zelfgemaakte kaas tot ongeveer een week bewaard worden in de koelkast.