De kastanje, ster van de herfstgerechten in Spanje

De kastanje is een notensoort met eigenschappen die lijken op die van granen. Ze hebben dan ook minder calorieën en vet dan andere noten, en aan de andere kant bezitten ze vitamine C. Er werd gedacht dat de kastanjeboom oorspronkelijk voorkwam in Kleinazië en pas rond de vijfde eeuw Griekenland bereikte, iets wat tegenwoordig door bepaalde bronnen wordt tegengesproken. Een feit is dat Spanje van de 500.000 ton van de wereldproduktie ongeveer 18.000 ton voor zijn rekening neemt.

Vooral in het noorden van Spanje worden kastanjes geteeld, maar ook o.a. de Sierra de Aracena in het zuidelijke Huelva. Tegen het einde van oktober, begin november worden ze geoogst. Dit gaat meestal gepaard met oogstfeesten, de 'magosto' in Galicië en El Bierzo (León), de 'amagüstu' in Asturiës en de 'magosta´ in Cantabrië. In Baskenland en Navarra heet het feest 'gaztañerre eguna' (dag van de geroosterde kastanje) of 'gaztain jana'. Op de Canarische eilanden "castañada".

De meest bekende manier om kastanjes te bereiden is door ze te roosteren. Zo worden ze ook op straat aangeboden in grote Spaanse steden als Madrid rond 1 november, de Dag van de Doden. Maar er zijn natuurlijk legio recepten. Hieronder volgen twee heel verschillende.

Sopa de castañas

Ingrediënten:  400 gram geroosterde en daarna gepelde kastanjes, 200 gramos knol, 1 liter kippenbouillon, ½1/2 liter water, 1 ui, 1 theelepel komijn, 1 theelepel zwarte peper, 1 stukje foelie, cantharellen, olijfolie extra vierge

Bereidingswijze:  Schil de uit en snij hem fijn, . Maak de knol schoon en snij hem in dobbelsteentjes van 1 a 3 cm. Snij ook de kastanjes en de cantharellen in stukjes.

Giet wat olijfolie in een pan en pocheer de ui en de knol. Doe daar de kastanjes en cantharellen bij en tevens de komijn, foelie en zwarte peper. Laat zo enkele minuten doorbakken en giet dan de bouillon en het water erbij. Breng aan de kook en laat dan op een laag vuur 20 a 25 minuten doorkoken.

Mix met een staafmixer alles fijn totdat een gladde emulsie ontstaat en serveer.

Potaje de castañas de Castaño de Robledo (Huelva)

Castaño de Robledo ligt in de Sierra de Aracena in de Andalusische provincie Huelva. Het is bij uitstek een gebied waar kastanjes worden geteeld en waarvandaan deze vrucht over het hele land wordt verspreid. Het is dan ook geen wonder dat hiervandaan dit zeer creatieve recept is gekomen.

Ingrediënten:  300 gram gedroogde kastanjes, 1 liter melk, 1/2 liter water, een eetlepel anijs, een kaneelstokje, 300 gram suiker, een citroenschil

Bereidingswijze:  De kastanjes worden de dag van te voren geweekt in water. De volgende dag worden ze goed afgespoeld en in een pan gedaan met de andere ingrediënten.

Kook op een laag vuur totdat de kastanjes gaar zijn geworden. Verwijder de kaneelstok en schenk in aparte bakjes.

Dit recept wordt koud gegeten, als een dessert.

Zie ook:
>>Puré de castañas (kastanjepurée)