Tarragona, wijn met vele keuzen

De oorsprong van de Tarragona wijnen is niet nauwkeurig bekend . Historische overblijfselen geven aan dat er al wijnstok werd gekweekt in Catalonië terwijl er Griekse koloniën gevestigd werden verder naar het noorden van de Catalaanse kust. Maar zouden pas de Romeinen zijn die de wijnoogst in de regio stimuleerden. Tarragona zou in die periode grote bekendheid krijgen vanwege zijn wijnen en beschouwd worden als de meest bevoorrechte van het Rijk .

De verschillende wijnen, die onder de Denominación de Orígen Tarragona vallen zijn:

- Kwaliteitswijnen: witte, rode wijnen en rosés.
- Likeurwijnen: Mistela de Tarragona, Moscatel de Tarragona, Garnatxa de Tarragona, Vino Rancio de Tarragona en Vino vimblanc de Tarragona
- Champenoises.

De wijndruiven, die doorgaans gebruikt worden voor de elaboratie van rode Tarragonawijnen zijn: Ull De Llebre of Tempranillo, Merlot, Samsó of Cariñena, Cabernet Sauvignon, Garnatxa of Garnacha, Sumoll, Syrah en Pinot Noir. Deze en diverse andere omstandigheden, als klimaat en grond, maken de rode wijnen van Tarragona omvangrijk en aromatisch.

Witte Tarragonawijnen worden gemaakt met: Macabeu, Perellada, Xarel·lo, Chardonnay, Moscatel de Alejandría, Garnatxa Blanca, Suavignon Blanc en Malvasia. Ze zijn zeer zacht, evenwichtig, aromatisch en fruitig.

Rosewijnen uit Tarragona zijn fris en hebben een heldere kleur van kersen.

Lees >>hier meer over Tarragonawijnen (Engels).