'Calçotada', gastronomisch lentefeest in Catalonië

'Calçotada' is een typisch gastronomisch feest, oorspronkelijk uit Valls (provincie Tarragona). Het wordt gevierd tijdens de late winter en het vroege lente, wanneer de zg. 'calçots' groeien. 'Calçots' zijn een soort lente-uitjes, die speciaal voor dit doel geteeld worden. Ze worden direct uit de grond geroosterd op een grilrooster boven een houtvuur en, gekruid met een speciale saus, de zg. 'salvitxada' (een soort >>Romescu-saus), met de hand gegeten. In de afgelopen decennia heeft dit feest zich verspreid over de rest van Catalonië.

Het 'verkolen' van de 'Calçots'
Wanneer de 'calçots' gaar zijn is de buitenkant meestal verkoold maar het binnenste daardoor juist zacht en romig. De traditie is om ze dan naar de tafel over te brengen op krantenpapier. Buiten de traditionele gebieden is dit echter aangepast aan eigen gewoonten, zodat daar bv.een kleitegel gebruikt kan worden om ze warm te houden. In de omgeving van Barcelona maken de deelnemers aan dit feest meestal gebruik van een reuzenslap, die tot aan de knieën reikt, om de kleren eronder schoon te houden.

Het hoofdgerecht en wijnen
Onder het nuttigen van de 'calçots' worden op hetzelfde vuur vlees en worsten gebraden voor het hoofdgerecht. De echte puristen menen dat het hoofdgerecht het typische Catalaanse bonengerecht >>'botifarra amb mongetes' hoort te zijn.

Natuurlijk wordt het feest vergezeld van de uitstekende >>wijnen uit de streek en in vele gevallen van de populaire >>'castells'.