Hornazo, chorizotaart voor na de vastentijd

Hornazo is een typisch gerecht uit Salamanca. Hoewel het het hele jaar door gegeten kan worden heeft het een bijzondere rol gedurende de zg. ´'Lunes de Aguas'. Dit feest wordt ieder jaar op de maandag na Pasen gevierd, oorspronkelijk alleen in de stad Salamanca, maar later ook in een aantal nabijgelegen dorpen. Het herinnert aan de terugkeer van prostituees naar de studentenstad na de zg. 'Cuaresma', de vastentijd.

De oorsprong van dit festival gaat terug tot de 16e eeuw tijdens het bewind van Filips II. De koning had verordend dat op Aswoensdag alle publieke vrouwen de stad uitgezet moesten worden opdat de mannen in >>Salamanca -en vooral de studenten- niet in de verleiding zouden komen tot de zonde van de lust. Ze werden tot het einde van de vastentijd over de rivier de Tormes gezet, waar ze moesten wachten op 'Lunes de Aguas', de dag dat ze onder begeleiding van hun bewaker, een speciale priester, die 'Padre Putas' (de hoerenvader) werd genoemd, de stad weer in mochten. Dit moment ging dan gepaard met een feest, waarop aan de andere oever van de rivier gedanst, gedronken en hornazo gegeten werd.

Ingrediënten voor het deeg: (6-8 personas) 500 gram meel. 200 ml water, 100 ml witte wijn, 50 ml olijfolie, 1 ei, 25 gram reuzel, 25 gram verse gist, 5 gram suiker, 10 gram zout, 1/8 theelepel geelwortel.

Ingrediënten voor de vulling: 300-400 gram chorizo, 300-400 gram filets gemarineerd varkensvlees (of spek), 3 eieren.

Bereidingswijze:
Maak eerst het deeg: meng met behulp van een vork 300 gram meel, 200 ml water, 100 ml witte wijn, de 25 gram verse gist, 5 gram suiker en de kleurstoffen in een kom. Dek af met plasticfolie en laat 2-3 uur.

Voeg de resterende bloem (200 gram), 50 ml olijfolie, 25 gram gesmolten reuzel, een ei en 10 gram zout aan het mengsel toe en meng ook deze met een vork. Maak af door het met de hand te kneden.

Dek het deeg opnieuw af met plasticfolie en zet de kom nu voor 1 tot 2 uur in de koelkast.

Zodra het klaar is moet het gesplitst worden in 2 delen. Rol met een deegroller tot een dikte van ongeveer 3 mm. Het moet groot genoeg zijn om een bakplaat van ongeveer 30 × 40 cm te bedekken.

Leg de eerste laag op de bakplaat, daarop de chorizo, varkensvlees en stukjes ei in lagen en daar weer bovenop de tweede laag deeg. Sluit de randen goed af en bestrijk de bovenste deeglaag met een geklutst ei. Prik met een vork op verschillende plaatsen om lucht te laten ontsnappen.

Zet de bakplaat in het onderste deel van een voorverwarmde oven op 200°C en bak gedurende ongeveer 30 minuten gaar.

N.B. In >>Alba de Tormes is de zoete Hornazo een specialiteit. In wezen is het hetzelfde recept, alleen met 150 gram suiker, melk en citroensap door het deeg en poedersuiker over de gebakken hornazo gestoven.