Agua de Valencia, frisse zomercocktail

'Agua de Valencia is een frisse cocktail van cava, sinaassappelsap, wodka en gin. Het wordt in Spanje meestal geserveerd in kannen en gedronken in brede champagneglazen. Het werd voor het eerst geserveerd in 1959 in het Cafe Madrid te Valencia.

Volgens het verhaal kwam in die periode een Baskische vriendengroep regelmatig in Café Madrid om er 'Agua de Bilbao', een mousserende drank uit Baskenland, te bestellen. Omdat ze steeds hetzelfde bestelden kwamen ze op een gegeven moment op het idee om de bareigenaar, Constante Gil, uit te dagen 'Agua de Valencia' te maken. Die bedacht ter plaatse een combinatie voor deze nog uit te vinden drank, waarbij de sinaassappel, als iets typisch uit Valencia, een dominerende rol zou spelen.

Ingrediënten: Sinaassappelsap (liefst van verse sinaassappels), cava of andere champenoise, wodka, jenever, (witte) suiker, ijsblokjes, 2 sinaassappelschijfjes

Bereidingswijze: Voor 1 liter 'Agua de Valencia' pers sinaassappels uit voor 18 cl sap. Voeg de inhoud van een fles champenoise semi-sec(70 cl) en een wodka en jenever (12 cl) toe. Meng daar suiker naar smaak doorheen.

Laat alles afkoelen in de koelkast. Serveer evt. met ijsblokjes in open champagneglazen met de sinaassappelschijfjes.

Opmerking: Er zijn mensen die Cointreaux gebruiken voor deze cocktail, iets wat door de echte kenners afgeraden wordt. Wel wordt aangeraden om voor de champenoise, wodka en jenever goede merken te gebruiken -dit voor de echte goede smaak.