Arroz con tomate / Rijst met tomaat

Waarschijnlijk geen origineel recept uit Cádiz, maar zeer aanwezig onder de gerechten die er traditioneel gemaakt worden.

Ingrediënten: 2 kilo rijpe tomaten, 3 teentjes knoflook, 1 halve ui, 1 langwerpige groene paprika, 4 eetlepels extra vierge olijfolie, 2 eetlepels suiker, 1 half bierglas water, 4 scharreleieren, peper, zout, 2 kopjes bruine rijst, 1 rode paprika in reepjes, 4 kopjes water of groentebouillon

Bereidingswijze:
Rooster de rode paprika gedurende ongeveer drie kwartier op 150ºC in de oven. Schil en snijd in reepjes. Bewaar voor de garnering.

Verwijderen de vel van de tomaten en stoof ze in vier eetlepels olijfolie, samen met de gehakte ui, paprika´s en knoflook. Voeg ook de suiker, zout, peper en een half glas water toe.

Mix alles in een blender of met een staafmixer. Zet terug op het vuur en laat nog minstens een uur lang sudderen. De tomaat zal dan een donkerdere kleur krijgen en alles wordt een dikke puree.

Hevel alles over in een paellapan of een aarden pot. Warm opnieuw op en voeg de rijst toe. Kook dat zo nog een beetje en voeg dan 4 kopjes kokend water of groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat dat zo ongeveer 10 minuten op een hoog vuur en daarna nog ongeveer 7 minuten op een laag vuur doorkoken totdat de rijst gaar is. Voeg de eieren enkele minuten van te voren rauw toe en laat pocheren.

Serveer gegarneerd met de reepjes paprika. ocinero.