Málaga, rozijnensmaak

Wijnen uit Málaga danken hun faam vooral sinds in 1791 een Spaanse ambassadeur in Rusland de toenmalige keizerin Catharina de Grote enkele kisten ervan schonk. De zoete rozijnensmaak van de wijn maakte zo'n furore aan het Russische hof dat werd bepaald dat alle accijnzen op wijn uit Málaga onmiddellijk moesten worden opgeheven. Ze wordt dan ook bewonderend genoemd in werken van o.a. Dostojewski en Stendhal. Met die smaak in gedachten is ook het zg. malaga ijs ontwikkeld, een ijs met rozijnen.

Geschiedenis
Málaga wijnen hebben een geschiedenis sinds rond 600 v.C. Griekse en Fenicische kolonisten de druivenplantage in de streek introduceerden. Het oudste geschrift over de productie van wijn in de streek stamt echter uit Romeinse tijd en werd gevonden in Cártama. Gedurende de Moorse overheersing werd wijn minder gewaardeerd en was de productie onderhevig aan speciale belastingen. Na de 'reconquista' (herovering door de Christenen) werd in 1487 de 'Hermandad de Viñeros´ (Broederschap van wijnmakers) opgericht. Dat was het begin van een lange glorietijd, die eindigde in 1878 toen de fylloxera, een schimmelziekte, alle druivenplanten verwoestte. In het begin van de twintigste eeuw kwam daar nog bovenop dat de vraag naar dessertwijnen op een dramatische wijze kelderde. Desondanks is de traditie van de Málaga wijn gebleven.

Denominación de origen in 1932
Sinds 1932 bezit elke Málaga wijn een 'Denominación de Origen' predikaat. Daarin wordt bepaald dat ze in de meeste gevallen gemaakt wordt van de Moscatel en de Pedro Ximénez druif. Die worden geoogst op een terrein dat ongeveer 1.172 ha omgeeft en op een gemiddelde hoogte van 60 meter, tussen de Montes de Málaga, de westkust en de Serranía de Ronda, en enige tijd in de zon te drogen gelegd alvorens te gisten. In de stad Málaga zijn verschillende vinotheken of traditionele bodega´s, als 'El Pimpi' en de 'Antigua Casa de Guardia', waar de wijnen geproefd kunnen worden. De laatste ligt dicht bij de Paseo del Parque, het subtropische park langs de haven. Er staan 21 grote vaten langs de muur opgesteld, elk gevuld met een andere wijn die allemaal geproefd kunnen worden.

Een wijnexcursie in Málaga
Rij langs de hoofdweg van Torre del Mar naar het noorden en we zullen al snel zien dat elk dorp probeert de beste wijn in de provincie te produceren. Ga zo voorbij Vélez-Málaga en terug naar de kust in de buurt van Torrox. Je komt dan langs dorpen als  Arenas, Corumbela, Archez en Cómpeta. In de laatste wordt een wijn gemaakt met een uitgesproken smaak naar rozijnen, die algemeen beschouwd wordt als de allerbeste. Let wel op: het alcoholgehalte van de meeste Málaga wijnen kan veel hoger liggen dan de gemiddelde tafelwijn.

Categoriën
Er bestaan verschillende categoriën: Málaga Pálido (jonge wijn), Málaga (6 tot 24 maanden), Málaga Noble (2 tot 3 jaar), Málaga Añejo (3 tot 5 jaar) en Málaga Trasañejo (ouder dan 5 jaar). Deze wijnen zijn 'dulces' (zoet), 'semidulces' (halfzoet), ´semisecos' (halfdroog) en 'secos' (droog). In de zoete categorie heb je drie verschillen: 'vino maestro', 'vino tierno' en 'vino dulce natural'. De eerste komt van een langzame, onvolledige gisting, waarbij aan het begin een 'Mosto' van ongeveer 8% alcohol wordt bijgevoegd. Uiteindelijk bereiken deze wijnen 15-16%.

De zg. 'Mosto', de basiswijn, komt normaal gesproken niet verder dan de lokale markt en dan de diverse bars en venta's. Het gaat om een honingkleurige wijn, die gedurende de wintermaanden in glazen kannen op de bar staat en door de lokale cafébezoeker wordt gedronken. De 'Mosto' wordt gemaakt van (witte) druiven, die eerst drie dagen in de volle zon te drogen worden gelegd om vervolgens via hun eigen gistingsproces en zonder toevoegingen van chemicaliën worden verwerkt. Ze heeft twee varianten: droog en zoet. Ze kan, als vele jonge wijnen, slechts enkele maanden bewaard worden.

Andere wijnen uit de streek
Een andere wijn uit de streek is de 'Vino de los Montes',een rode wijn, die vaak staat op de wijnkaarten van hotels en restaurants. Uiteraard mag naast een Plato de los Montes (een schotel van chorizoworst, varkensfilet, gebakken ei, gefrituurde groene paprika’s en in olijfolie gebakken patat) deze wijn niet ontbreken. En dan heb je de 'Montespejo', een witte wijn uit de 'Montes de Malaga' waarvan de smaak lijkt op die van de Franse Muscadet. Uitstekend samen met schaal- en schelpdieren.

Recepten met Málaga wijn
>> Sinaasappelsalade met een mensel van Málaga wijn
>>Rijstgerecht met konijn uit de Montes de Málaga