Recepten met 'vieiras' (Sint Jacobsschelpen)

De 'Vieira' of in het Nederlands Sint Jacobsschelp of kammossel is vooral bekend vanwege het feit dat de schelp het symbool is van de Weg naar Santiago. Van die schelp zijn beide helften ongelijk: het bovenste deel is plat en donkerder van kleur, terwijl het onderste deel wit en hol is. Het vlees van de Sint Jacobsschelp kan gegeten worden en wel door het te stomen, pocheren, roosteren, frituren of gewoon te bakken. In de streek Galicië is het een geliefd gerecht.

  • Gestoofde 'vieiras' in witte wijn
Ingrediënten: 1 kilo schoongemaakte Sint Jacobsschelpen, 1 dl olijfolie extra vierge, 1 fijngehakte ui, 4 in stukjes gehakte tomaten, halve stengel bleekselderij, 1 rode paprika in stukjes, 2 teentjes knoflook, witte wijn, rode wijn, 1 eetlepel verse fijngehakte groene kruiden; tijm, oregano, rozemarijn, majoraan, zout en peper

Bereidingswijze: Doe de tomaten in een schaaltje en schenk er een klein scheutje rode wijn overheen en laat minstens 10 minuten staan.

Verhit daarna olijfolie in een grote pan en bak de ui, paprika, tomaat, selderij en knoflook toe gedurende ongeveer 5 minuten op een hoog vuur. Roer het regelmatig door om aanbakken te voorkomen.

Voeg de Sint Jacobsschelpen, ongeveer 1,4 dl witte wijn en de groene kruiden toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en kook tot de schelpen opengaan. Roer regelmatig door om ervoor zodat alle schelpen even gaar worden.

Serveer de 'Vieiras' in de schelp in grote kommen en serveer er stokbrood bij, liefst net uit de oven.

  • Gegratineerde 'vieiras' (zie foto boven)
Ingrediënten: 8 tot 12 vieiras (afhankelijk van de grootte), 1 slaui, 150 ml Manzanilla wijn of (witte droge sherry), 150 ml melk, 1/2 theelepel suiker, olijfolie, meel, zout

Bereidingswijze: Snij de ui in dunne plakjes en pocheer in een pan met twee eetlepels olijfolie. Wanneer het goudbruin is er suiker en wijn bijvoegen. 

 Roergoed door terwijl alles indikt. Doe er dan een eetlepel bloem bij en blijf een paar minuten roeten. Voeg de melk erbij en , met behulp van een garde, tot een dikke crèmige saus roeten. Voeg naar smaak zout toe.  

Leg de Sint Jacobsschelpen op een bakplaat en bedek ze met het mengsel. Gril gedurende 5 minuten en serveer met wat bieslook.

  • 'Vieira's a la plancha
Ingrediënten: 6 tot 8 vieiras (afhankelijk van de grootte), 20 gr. serranoham (in plakjes), 1 slaui, 2 eetlepels tomatensaus, een beetje paprikapoeder, 50 cl. witte wijn

Bereidingswijze: Pel de Sint Jacobsschelpen en maak ze goed schoon. Droog ze dan goed af met keukenpapier. 

Snij de ui erg klein en fruit in een beetje olie. Voeg er na ongeveer 10-15 minuten de witte wijn, tomatensaus en een snufje paprikapoeder (kan pikant zijn) bij. Laat nog eenss 10 minuten op laag vuurtje staan totdat het indikt en doe er wat zout bij. Denk erom dat de ham op zich al zout genoeg kan zijn.

Zie ook:
>>Vieiras a la gallega / Sint Jacobsschelpen uit de oven

Zout de Sint Jacobsschelpen lichtjes en bak zegedurende 2 minuten met weinig olie op een laag vuurtje om en om. Doe de saus op borden en leg daar de vieras in om zo te serveren.