Enkele verfrissende cocktails met Spaanse cava

* Agua de Valencia.  

Agua de Valencia (vertaling: Valenciaans water) is een cocktail die gemaakt wordt met cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker. Het werd voor het eerst gemaakt in 1959 door Constante Gil in 'Café Madrid de Valencia' in Valencia. Die bar werd in die tijd veel bezocht door een groepje Baskische reizigers die 'Agua de Bilbao' bestelden, een cava met dat etiket. Uiteindelijk daagden ze de eigenaar van de bar uit om hen iets nieuws aan te bieden, wat zij 'Agua de Valencia' noemden. Pas in de jaren 70 werd de drank bekend bij het grote publiek.

Ingrediënten: 1 fles cava (70 cl), 1 groot glas versgeperst sinaasappelsap (30 cl), 5 cl wodka, 5 cl gin, 2-4 eetlepels suiker

Bereidingswijze: Doe eerst de suiker in de kan, zodat de cava niet gaat schuimen. Schenk er eerst sinaasappelsap bij en dan pas de cava erbij. Roer goed en voeg dan de wodka en gin toe.

* Sorbete de limón al cava


Deze citroensorbet is perfect voor na een zware maaltijd en draagt bij aan een goede spijsvertering.

Ingrediënten: 1/2 fles champagne, 1 liter ijs citroen, 8 eetlepels slagroom, 4 eetlepels wodka, 1 citroen, muntblaadjes.

Bereidingswijze: Maak de citroen goed schoon, snij een lang stuk van de schil en die vervolgens in kleine reepjes. Zet die apart. Schenk het ijs in een kom, voeg de room, wodka en cava eraan toe. Mix het een staafmixer tot alle ingrediënten samen een gladde emulsie vormen. Na het bereiden meeteen serveren met de muntblaadjes.

Eventueel alvorens in te schenken de randen van de glazen dippen in wat blauwe curaçao of sinaasappellikeur en daarne in wat suiker.

* Sangría de cava

Ingrediënten: 1 fles cava brut, 1 in stukjes gesneden sinaasappel, 1 in stukjes gesneden perzik, 2 glazen Fanta sinaasappeldran, 2 glazen Fanta citroendrank,1/2 glas brandy, 1/2 glas van Cointreau, ijsblokjes. 


Bereidingswijze: Meng fruit en suiker, voeg de glazen Fanta en cava eraan toe.Doe de ijsblokjes erbij. Koud serveren.

>>Lees hier over Cava's.