Alternatieve Spaanse salades


Spanjaarden eten veel salades en daarom is daar een grote variatie van. De meest gangbare is een eenvoudige salade van sla (de traditionele lechuga romana of tegenwoordig ook wel iceberg). Die wordt klein gesneden, goed gewassen, met zout bestrooid. Azijn en olijfolie extra vierge erover. Klaar! Hieraan kan het één en ander worden toegevoegd, zoals gesneden tomaten, ui, tonijn uit blik, witte asperges uit blik, gebroken walnoten, een hard gekookt ei in partjes, etc. Maar de recepten die nu volgen zijn alle zonder sla en met heel andere, soms verrassende ingrediënten.

Avocadesalade met tomaat en ui
Snij een niet zo erg rijpe avocado in stukjes, voeg niet al te klein gesneden ui en tomaat toe en besprenkel dat met zout, azijn en olijfolie. Altijd extra vierge gebruiken voor salades.

Spinaziesalade met kaas en ham
Was de verse spinaziebladeren goed. Breek ze met de hand in stukjes, haal de steeltjes ervan af. Snij oude of belegen manchegokaas, gekookte ham of gebakken kipfilet in kleine stukjes (niet te klein). Voeg die toe. Schenk er alioli >> over heen. Zout, azijn en olijfolie. Wees er royaal mee!

Krulandijviesalade met granaatappel
Het is belangrijk om de krukandijvie enige tijd in water te laten weken, zodat de bittere smaak ervanaf gaat. Goed wassen en in stukjes snijden, zoals je bij sla zou doen. Twee knoflooteentjes uitpersen en dat goed door de krulandijvie mengen. Een granaastappel pellen en de vruchtpitjes eruit halen. Deze door de krukandijvie mengen. Zout, azijn en olijfolie.

Escalivada catalana
Het klinkt gek. Salade uit de oven. Dit is een origineel Catalaans gerecht, met aubergines en paprika, die goed gewassen worden en in de oven worden gelegd.
Snij twee aubergines in de huid en sproei er royaal olijfolie overheen. Een uur lang op 170º C met een rode paprika, drie uien, een hele knoflook bakken en zo nu en dan om en om draaien. Daarna door midden gesneden tomaat erbij leggen (die heeft minder tijd nodig) en een half uur doorbakken. Als de groenten gebakken zijn, moeten ze afkoelen zodat de huid van de aubergines en de pitten uit de paprika's gehaald kunnen worden. Alles op een bord of schaal leggen en er zeezout en olijfolie en azijn overheen.

Salade met pikante Afuega'l pitu kaas uit Asturias
Snij een halve rode paprika in heel kleine stukjes. Doe hetzelfde met eenhalve kleine ui en twee kleine tomaten. Meng ze met klein gesneden stuk pikante Afuega'l pitu kaas naar smaak en voeg er uipoeder, zout, gemalen komijn, wat citroensap of azijn en extra vierge olijfolie toe. Goed mengen.