Mayonaise

Het verhaal gaat dat mayonaise voor het eerst gemaakt werd door de kok van de Franse maarschalk Richelieu, die rond 1750 in Mahon op het Spaanse eiland Menorca woonde. De saus werd direct een succes en oorspronkelijk 'mahonmesa' ('mahonnaise'), naar de naam van de stad, genoemd.

Ingrediënten: (olijf)olie, eidooiers, azijn en zout. (Er zijn verschillende variaties mogelijk, bv. met zonnebloem- of andere olie of mengsel tussen verschillende oliën, voor de smaak. Men kan hele eieren gebruiken of alleen de dooiers en/of in plaats van azijn citroensap).

Bereidingswijze: De verhoudingen zijn voor iedere liter olie 4 eieren. Terwijl langzaam de olie bij de eieren wordt geschonken langzaam mixen totdat een gladde witte emulsie ontstaat. Azijn en zout naar smaak toevoegen.

Er zijn twee manieren om mayonaise te maken, met de hand of electrisch. Belangrijk is om de olie en de eieren op dezelfde temperatuur te hebben.

Volgens een volksgeloof kan mayonaise beter niet gemaakt worden door vrouwen, die ongesteld zijn. Het zou anders geheid schiften.