'Ponche segoviano'


Een typisch dessert uit de streek van Segovia.

Ingrediénten:
(voor de cake)
75 gram meel, 30 gram suiker, 3 eieren

(voor de siroop)
250 ml. water, 100 gram suiker

(voor de crème)
250 ml. melk. 75 gram suiker, 25 gram maismeel, 2 eidooiers, 1 takje kaneel

(voor de marsepeinmassa)
150 gram amandelen, 150 gram poedersuiker, 2 a 3 lepels water


Bereidingswijze:
(De cake:) Sla de eieren met 30 gram suiker tot een schuimige massa. Doe er 75 gram gezeefd meel bij en meng het voorzichtig. Giet het gladde resultaat in een bakvorm -iets groter dan 10 x 20 cm-, die van te voren is ingevet en bak het gedurende 10-15 minuten (180º). Haal het uit de vorm en laat het op een bord afkoelen.

(De siroop:) Warm het water met de suiker en laat het gedurende 5 minuten indikken.

(De crème:) Zet 200 ml van de melk op het vuur en warm het op met de kaneel totdat het kookt. Ondertussen doe de maismeel in een glas en doe de rest van de melk bij. Roer het totdat het is opgelost. Sla nu de eidooiers met de suiker in een diep bord totdat het geheel schuimt. Doe de gekookte melk bij de oplossing van de maismeel en giet dit samen voorzichtig bij het eimengsel. Doe dit samen in een pannetje en laat het op een zacht vuur indikken.

(De marsepeinmassa:) Plet de amandelen in een vijzel tot een fijne massa en meng ze met de poedersuiker. Doe er 2 of 3 lepels water bij en kneed het tot een fijn deeg. Bedek het met keukenpapier en leg het daarna minstens gedurende een uur in de koelkast.

Snij de cake in drie rechthoeken van 10x20 cm. Leg één van hen op een bord waarop de 'ponche segoviano' wordt geserveerd, en bestrijk het met de siroop. Verdeel de crème in twee delen en bedek de basiscake ermee. leg vervolgens de andere cake erop en bestrijk die met de siroop. Schenk hierop de rest van de crème en bedek die met het laatste stuk cake. Bestrijk die met de laatste siroop.

Haal tenslotte het marsepeinmengsel uit de koelkast en leg het tussen keukenpapier. Bewerk het met een deegrol zodat het iets groter wordt dan 10 x 20 cm en bedek de taart ermee. Snij datgene wat teveel is ervan af en bestrooi de 'ponche' met poedersuiker.