'Pollo al Ajillo' (kip met knoflook)


Dit in Spanje zeer populaire gerecht kan ook heel goed met konijn i.p.v kip gemaakt worden. Het heet dan 'Conejo al ajillo'. Het staat vaak op het menu van bepaalde restaurants.

Ingrediënten:

4 eetlepels bloem
paprikapoeder
zout en peper
1 grote kip van ca. 1,75 kg (in stukken gesneden)
4-6 eetlepels olijfolie
12 grote tenen knoflook (gepeld en gehalveerd)
450 ml kippenbouillon
4 eetlepels droge witte wijn (dezelfde wijn als die u erbij gaat drinken, bv. een Rueda-wijn)
verse peterselie
laurierblad
tijm


Bereidingswijze: Zeef de bloem op een groot bord en meng de paprikapoeder, zout en peper er door heen. Trek de stukken kip er door heen.

Verhit olijfolie in een braadpan of een diepe koekpan op laag vuur. Voeg de knoflook eraan toe en bak het ongeveer 2 minuten zodat de olie smaak krijgt. Haal dan knoflook eruit en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Leg de stukken kip naast elkaar in de pan, met het velletje onder. Bak die dan gedurende 5 minuten, tot het goudbruin is. Draai ze vervolgens om en bak ook de andere kant 5 minuten. Voeg eventueel olie toe.

Giet overtollige olie uit de pan en doe de knoflook terug bij de kip in de pan. Voeg de kippenbouillon en de wijn toe. Doe er de tijm en het laurierblad bij en breng het aan de kook. Zet dan het vuur laag, doe het deksel op de pan en stoof de kip ca. 20-25 minuten.

Haal de stukken kip uit de pan. Breng de rest opnieuw aan de kook en laat het vocht inkoken. Haal de kruiden eruit en voeg naar smaak meer peper en zout toe. Schep de saus en de knoflooktenen over de stukken kip.

Garneer eventueel met peterselie of pepermunt.