Lamsbout uit de oven


Lamsbout is vooral in het oude Castillië een zeer populair gerecht. Vele restaurants zijn erin gespecialiseerd en de Spanjaarden bezoeken die dan ook graag in de weekenden en tijdens de feestdagen. Plaatsen als Pedraza, Sepúlveda, Aranda del Duero en Torrecaballeros hebben faam vanwege hun lamsbout in ovens op steeneikenhout en vertienvoudigen op zulke dagen hun bezoekers. In de kleinere dorpen schakelen de mensen graag de plaatselijke bakkerij in om er na het broodbakken hun lamsbout te laten bakken. Het is dan ook erg gemakkelijk te bereiden, waarbij het geheim eigenlijk ligt in het soort oven. Maar ook met een electrisch exemplaar kan het resultaat meer dan redelijk zijn.

Ingredienten (voor 2 personen):

2 lamsbouten van een zuigeling
100 gram reuzel
1 glas droge sherry
1 laurierblad
2 a 3 knoflooktenen
enkele peperkorrels
zout


Bereidingswijze: Maak de bouten goed schoon en sla het vlees wat om het zachter te maken. Leg ze in een ovenschaal en smeer ze in met reuzel. Voeg zout, de peperkorrels, laurier, knoflook toe.

Zet daarna de schaal in de oven. De oven moet hoog staan voor een goede gouden kleur. Bespuit als de lam bruin begint te worden de bouten met sherry. Schep ongeveer op de helft van de kooktijd -50 minuten- de eigen jus eroverheen opdat het vlees niet droog wordt.

Tussen het vlees kunnen voor het bakken evt. rauwe stukjes aardappel gelegd worden.