'Torta del Casar', een fondue in zichzelf


De zg. 'Torta del Casar' is een kaas, die gemaakt wordt van ongepasteuriseerde schapenmelk en uit de omgeving komt van het dorp Casar de Cáceres in de regio Extremadura. Het is een zachte, crèmige kaas met een zeer rijpe smaak, die bij een bepaalde temperatuur als een soort fondue met stukjes brood in zijn eigen korst gegeten kan worden. Die temperatuur kan bereikt worden door een enige tijd op de kachel te leggen of in de magnetron. Daarna wordt de bovenste korst er afgesneden. Die kan later weer als deksel gebruikt worden bij het bewaren (bij voorkeur niet in de koelkast, maar in een koele kelder of keukenkast).

De kaas heeft een historie, die minstens dateert sinds 1791, omdat het genoemd wordt in documenten uit die tijd. Zijn naam komt van de vorm, die het heeft. De herders, die vroeger de kaas maakten en meenamen op hun tochten, vonden het op een 'torta' (cake) lijken.

Elaboratie van de kaas
De kaas wordt gestremd met een wilde distelsoort (Cynara cardunculus), tussen 28º en 32°C en gedurende 50 tot 80 minuten. Zo bereikt men dat het binnen de korst crèmig, haast vloeibaar wordt, wat de belangrijkste karakteristiek van de kaas is. Daarna wordt het gedurende 3 tot 8 uur geplet in cilindervormige vormen en 60 dagen lang gerijpt bij 4 tot 12ºC n een vochtigheid van 75 tot 90%.

Recept met de 'Torta del Casar'
Met wat overblijft van de kaas na het met stukjes brood of een mesje 'uitgelepeld' te hebben, kan het eventueel gevuld worden met gehakt en gebakken ui en in de oven gedurende 10 en 15 minuten gebakken worden bij 200ºC.