'Pimiento del piquillo', ideaal voor gevulde paprika's

In Spanje bestaan veel verschillende paprika- en pepersoorten. Allereerst heb je de zoetere en mildere soorten, die 'pimientos' worden genoemd. De 'guindillas' zijn de scherpe varianten -denk aan wat wij -overigens onterecht- Spaanse pepers noemen. Onder de paprika´s heb je o.a. de >>'pimientos de Padrón, kleine groene paprikaatjes oorspronkelijk uit Padrón (Galicië), die gefrituurd worden, de 'ñoras', zoete, ronde en dikhuidige paprika's uit Murcia, veelal gedroogd, en de 'pimientos del piquillo' (puntpaprika's).

De 'pimientos del piquillo' zijn kleine kegelvormige rode paprikaatjes met een zoete milde smaak. Ze worden geproduceerd in Lodosa (Navarra) en hebben een speciaal keurmerk (Denominación de orígen), net als bv. de wijn. Ze zijn ideaal om te vullen met vlees of vis.

'Pimientos del piquillo' zijn verkrijgbaar in blik of potjes bij de supermarkt in Spanje, klaar voor gebruik. De zwarte vlekjes op de huid zijn stukjes vel die na het afbranden van de paprika zijn achtergebleven. Ze geven daarom een rookachtige smaak.

In Nederland, waar het moeilijk is om aan deze bijzondere paprikasoort te komen, zou een goed alternatief zijn om een gewone verse, mild smakende rode paprika -niet te groot- in de oven te grillen of boven een gasvlam te roosteren en zo de vel er af te branden.