Merluza a la gallega / Heek met knoflook-paprikasaus

Ingrediënten: 1,5 kilo verse heek (met kop), 2 uien, 8 aardappelen, 7 teentjes knoflook, 1 theelepels paprikapoeder, 2 laurierblaadjes, grof zout, 150 ml extra vierge olijfolie

Bereidingswijze: 
Reinig de heek, snij de kop eraf en bewaar die. Snij de rest in plakjes en breng op smaak met zout.

Schil de uien en snij in vieren. Schil ook de knoflook en snij in plakjes.

Breng nu in een grote pan water met laurier, uien en een handvol zout aan de kook. Schil ondertussen de we aardappels. In Galicië werden vroeger de aardappelen in de schil en in twee stukken gesneden gekookt. Voor dit gerecht schillen we echter de aardappelen omdat de schil het witte vlees van de heek kan bevlekken. Snij de aardappelen in twee stukken.

Kook nu 10-12 minuten in de pan. Zorg ervoor dat ze niet uit elkaar vallen. Steek erin met een vork om te zien of ze gaar zijn.

Voeg nu de stukken heek toe laat ze op op een laag vuur ongeveer 5 tot 8 minuten meekoken. Schenk er dan een half glas koud water bij, haal van het vuur en laat vijf minuten staan.

Doe de olijfolie in een pan en fruit daarin de knoflook tot die goudbruin is geworden. Haal van het vuur en laat de olie even afkoelen alvorens de paprikapoeder erbij te doen. Roer goed door en laat het staan. De paprikapoeder zakt nu naar de bodem zodat de olie schoon en volledig transparant is.

Laat de vis uitlekken en leg in een kom op de aardappelen. Giet de knoflook-paprikasaus eroverheen.

Uit: >>Galicië blog