De traditie van de 'pintxos' in Baskenland

Hoewel in Spanje heel vaak tapas met brood geserveerd worden is het vooral in Spaans Baskenland een gewoonte om tapas op brood met prikkertjes, oftewel 'pintxos', aan te bieden. De prikkertjes zijn ervoor om de vaak zeer smaakvolle combinatie van ingrediënten bij elkaar te houden. Bovendien helpen ze tijdens de 'tapeo' de kelners in de bars bij het afrekenen om te controleren hoeveel er precies besteld zijn.

Tapeo
'Tapeo' is traditie, waar zo'n beetje alle Spanjaarden aan meedoen, en ook dus in Baskenland: een rondgang langs allerlei restaurants, bars en cafés, waar 'tapas' of 'pintxos' geserveerd worden -vooral op zondagochtend. Het combineren van diverse verse ingrediënten en de creativiteit van de kok kan van de 'pintxos' een ware kunst maken.

Txakoli of appelcider
>>Txakoli is een frisse, wat zurige witte wijn, die uitstekend samen gaat met iedere 'pintxo' in Baskenland. Txakoli wordt, evenals de appelcider uit het noorden van Spanje, vanuit de hoogte ingeschonken, zodat de wijn gaat sprankelen. De Baskische cider is trouwens ook een echte aanrader om te drinken bij een 'pintxo'.

Enkele recepten voor Baskische 'pintxos':
>>Boquerones rellenos al pimiento / Ansjovis gevuld met paprika
>>'Pintxo' de atún blanco con anchoa / Witte tonijnsalade met ansjovis op brood
>>Pintxos de melón con jamón ibérico / Pintxos met meloen en iberische ham
>>Pintxos de salmón con huevo, gamba y anchoa / Stokbrood met zalm, ei, gamba en ansjovis

Lees ook:
>>Eetgewoonten in Spanje