Sopa de tomate y huerbabuena / Tomatensoep met pepermunt

Dit is een gerecht, dat veel bereid wordt in de provincie Cádiz. Onder andere in het plaatsje Conil de la Frontera, waar veel tomatenteelt is, is het heel gebruikelijk en wordt het gedurende het hele jaar gegeten.

Ingrediënten: 1 kilo perentomaten, 2 rode paprika's, 2 groene paprika's, 2 grote uien, 2-3 teentjes knoflook, pepermuntbladeren, zout, olijfolie, peper, 500 gr bruin brood

Bereidingswijze:
Snij een kruis in de tomaten en leg ze ongeveer 2 minuten in een liter kokend water totdat het velletje loslaat. Hevel ze daarna over naar koud water. Verwijder zo de velletjes. Bewaar het water waarin de tomaten geblancheerd zijn.

Hak de tomaten. Hak ook de knoflook, uien en paprika's. Verhit ondertussen ongeveer vier eetlepels olijfolie in een pan. Fruit daarin de knoflook en zodra die bruin wordt de uien en de paprika's. Leg een enkele paprika apart.

Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe, en wat zout en peper. Laat goed pocheren en voeg dan het brood en (hele) pepermuntblaadjes toe. Laat verdikken. Voeg een halve liter van het water waarin de tomaten werden geblancheerd toe en roer dat goed door met een houten lepel, zodat de tomaat niet oxideert voordat alle bouillon is geconsumeerd. Mocht het te droog worden en dreigen te verbranden voeg dan wat meer van dat water toe, maar niet te veel.

Serveer tenslotte op een bord, gegarneerd met de overgebleven paprika, in repen gesneden, en met wat pepermuntblaadjes.