Dorada a la sal / Goudbaars onder zout

Dit vrij eenvoudige visrecept, dat in Spanje ook vooral met de kerst gegeten wordt, bestaat uit maar drie ingrediënten. Bedolven onder het zout kan de vis nooit drooggebakken worden omdat het vocht eronder opgesloten blijft. Daarbij wordt de vis nooit te zout omdat hij in zijn geheel en met huid en al gebakken wordt en het grove zout onder de hoge temperaturen een harde laag wordt.

Ingrediënten: 1 1/2 kilo goudbaars, 4 kilo grof zout, water.

Bereidingswijze: 
Gebruik de vis in zijn geheel en met de huid gladgeraspt.

Strooi een onderlaag zout in een ovenschaal. Leg de vis daarop en bedelf hem onder een volgende zoutlaag. Sproei daar wat water overheen. Het water zorgt ervoor dat het zout in de oven hard wordt.

Leg de schaal in een voorverwarmde oven en bak gedurende drie kwartier op 180º C..

Als de vis klaar is, breek de harde zoutlaag open (daar kan een hamer voor nodig zijn). Maak de vis schoon en serveer, eventueel met >>mayonaise, >>alioli en/of een andere saus.

Dit gerecht kan ook eventueel bereid worden met zeewolf (lubina).