'Sopa perota', uit Álora (Málaga)

'Sopa perota' is een typisch gerecht uit Álora (Málaga), bestaande uit groenten en brood. Het wordt er elke eerste zaterdag in oktober massaal gegeten tijdens de 'Dia de las sopas perotas'. De gemeente trakteert dan. Maar het kan natuurlijk op elke andere dag thuis genuttigd worden. En het is tevens geschikt voor vegetariërs en veganers.

Ingrediënten (4 tot 6 personen): 1/2 kilo oud brood, 3 tomaten, 1 groene paprika, 1 ui, 1 aardappel, 4 groene asperges, 2 tenen knoflook, 1 glas witte wijn, 1 liter water, olijfolie extra vierge, zout, peterselie

Bereidingswijze:
Hak de teentjes knoflook en bak ze in een pan met een beetje olie. Hak ook de ui, groene paprika, asperges en tomaten en voeg ze bij. Zout het mengsel en laat pocheren.

Schenk er witte wijn overheen en laat het verdampen. Bedek daarna met water. Kook gedurende 15 minuten op een laag vuur.

Voeg naar smaak zout toe en hou het warm.

Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en bak ze in een pan met een scheutje olie. Laat ze uitlekken op absorberend papier.

Verkruimel het brood en leg het op de bodem van een kom. Schenk er een beetje olie overheen en strooi er een snufje zout overheen.

Giet nu de hete soep over het brood en voeg de aardappelen eraan toe. Strooi zout en peterselie naar smaak en serveer de soep.

N.B.: Met wat er van de soep overblijft kan in een koekenpan met een beetje olie en wat lenteuitjes een ei doorheen geroerd worden.