Vichyssoisse / Koude preisoep

Vichyssoise is oorspronkelijk een recept uit de traditionele Franse keuken. Omdat het een romige soep is, die koud gegeten wordt, kreeg het veel succes in een land als Spanje, waar de zomers van oudsher erg heet kunnenzijn. Dit is een dan ook Spaanse variant. Lekker fris voor warme dagen.

Ingrediënten: (voor 4 personen) 5 preien, 2 aardappelen, 1 slaui, 1 klontje boter, 150 ml. vloeibare room, olijfolie extra vierge, bieslook, kervel en zout

Voor de bouillon: 1 wortel, het groene gedeelte van de preien, een kippenpoot, 1 kippenkarkas, 1 ½ l. water, zout, peterselie

Vergeet niet dat verse kruiden, naast de smaak en het aroma, een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen hebben.

Bereidingswijze:
Eerst maken we de bouillon: voeg de wortel, het groene deel van de prei, enkele takjes peterselie, kipenpoot en -karkas samen in een pan. Breng alles onder water, voeg een snufje zout toe en kook gedurende 20-25 minuten. Zeef de bouillon en bewaar het.

Maak de prei en ui ondertussen schoon. Snij fijn en bak in een pan met boter en een beetje olie. Voeg de geschilde en gesneden aardappelen toe en doe het vuur laag. Voeg er zout naar smak aan toe. Het is belangrijk dat ze geen kleur krijgen.

Schenk nu de kippenbouillon bij en kook alles samen ongeveer 12-15 minuten. Pureer de soep met een elektrische mixer en zeef het daarna. Voeg daarna de room toe en roer goed door met een lepel. Laat het afkoelen en zet daarna in de koelkast.

Bij het op​​dienen, bestrooi de soep met wat fijngehakte bieslook en kervel.