Ajoarriero (Baskisch kabeljauwgerecht)

Het gaat hier om een typisch gerecht, die Baskische muilezeldrijvers maakten door kabeljauw te ontzouten en in kleine stukjes te scheuren in de rivier en te kiken met de groenten, die ze tot hun beschikking hadden.

Ingrediënten: 3 rijpe tomaten, 3 rode paprika´s uit de oven, 400 gram ontzoute kabeljauw in kleine stukjes, 1 groene paprika, 4 teentjes knoflook, 1 ui, peterselie, 1 Spaanse peper, paprikapoeder en zout.

Bereidingswijze: Leg de tomaten een paar minuten in kokend water, pel ze en snij ze in kleine blokjes. Pel en snipper ook de ui in kleine blokjes, ongeveer zo groot als die van de tomaat.

zet een pan met wat olie op het vuur en voeg de gesnipperde ui en tomaat erbij. Fruit het5 minuten lang en voeg de rode paprika in dunne reepjes toe.

Schil en snij de aardappelen en groene paprika in kleine blokjes, plet 2 teentjes knoflook en bak deze ingrediënten in een andere pan met een beetje olie. Zodra ze goudbruin zijn, overbrengen naar de eerste pan.

Bak in een koekenpan de kabeljauw, de eerder gehakte Spaanse peper en de resterende teentjes knoflook rolde gedurende enkele minuten op een hoog vuur. Zet de pan weg en kruid het geheel met paprikapoeder; roer en gietdan de gehele inhoud bij elkaar.

Leg de pan gedurende 4-5 minuten opnieuw op het vuur, onder voortdurend roeren. Strooi tenslotte de fijngehakte peterselie erbij.