Soldaditos de pavia / Gefrituurde kabeljauwstaafjes

Een traditioneel recept uit Madrid.

Ingrediënten: kabeljauwfilet, 4 teentjes knoflook, 4 eetlepels gehakte verse peterselie, saffraan, 1 citroen, koud water, voor het beslag: 250 g bloem, 1/4 l warm water, 1/2 dl olie, 10 g geperste gist, zout en peper

Bereidingswijze:
In Spanje wordt dit gemaakt met gezouten kabeljauw, maar het kan ook met verse. Ontzout de kabeljauw gedurende 2 dagen door het onder water te laten staan en dat zo om de 6 uur te verversen. Laat daarna drogen en snij in staafjes.

Meng bloem, gist, zout en peper. Maak er in een kom een berg van met een gat erin, als een vulkaan, en schenk er de olie in. Voeg met één hand langzaam water toe en meng met de andere de bloem erdoorheen totdat een beslag ontstaat. Dek af met plastic folie en laat zo staan.

Stamp met een vijzel de gepelde teentjes knoflook, peterselie en saffraan samen Pers de citroen uit en voeg daar enkele lepels van aan het mengsel toe. Voeg ook geleidelijk wat water toe. Voeg zout toe als de kabeljauw van zichzelf niet al te zout is. Besmeer dan aan alle kanten de kabeljauwstaafjes met het knoflookmengsel en laat zo een paar uur koud staan.

Haal vervolgens de gemarineerde kabeljauw door het beslag en frituur ze in gloeiend hete olie.

Omwikkel de staafjes eventueel met in de lengte gesneden paprikaatjes uit blik, type >>'pimientos del piquillo'. Serveer met >>mayonaise of bearnaise saus.

Uit: >>Madrid blog