Tortilla de patata

Ingrediënten:
4 à 5 middelgrote aardappelen
5 middelgrote eieren
een halve ui
een half teentje knoflook
olijfolie
zout.

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes (denk erom dat ze rauw gebakken worden, maar maak ze ook niet te klein).

Verwarm in een diepe pan anderhalve glas olijfolie op (dit hoeft geen "extra vierge" te zijn). Als de olie heet genoeg is, voeg er de aardappelstukjes aan toe Laat de stukjes zachtjes sudderen. De stukjes mogen niet gefrituurd worden, maar moeten nog zacht blijven (halfgebakken).

Voeg, als de aardappelen bijna klaar zijn, de halve ui en knoflook (in stukjes gesneden) eraan toe. Klop ondertussen de eieren met wat zout in een kom of een diep bord. Giet de aardappelen, uien en knoflook, als ze klaar zijn, af en laat ze wat afkoelen. Voeg ze dan aan de eieren toe en meng alles goed.

Verhit in een ronde braadpan (met een diepte van ongeveer 4 tot 5 cm) wat olijfolie, ie eerder gebruikt is. Normaal gesproken wordt dezelfde pan van de aardappelen gebruikt, waaruit de meeste olie is verwijderd, maar het kan ook met nieuwe olie. Zodra het goed warm is, giet het mengsel in de pan. Hou het vuur de eerste seconden hoog en zet het zodra het heet geworden is lager. Zorg ervoor dat de aardappelen goed gespreid liggen en druk het mengsel wat aan. Laat het op een zacht vuurtje ca. 3 minuten bakken.

Wanneer de onderkant gaar is, moet de tortilla omgedraaid worden. De beste manier is om dat te doen met behulp van een groot bord (met een diameter, dat even groot of ietsje groter is dan de pan). Die wordt omgedraaid op de pan gelegd en er goed tegenaan gehouden. Daarna moet alles omgedraaid worden, zodat de tortilla omgedraaid op het bord komt te liggen. Vervolgens wordt de ze terug in de pan wordt geschoven. In Spanje worden zulke borden als Vuelvetortillas aan toeristen aangeboden, maar het kan ook gewoon met een groot bord uit eigen keuken.

Als nu ook na korte tijd de andere kant is gebakken is de tortilla klaar. De tijd hangt er af van hoe droog men de tortilla wil eten.

Zet de tortilla als ze klaar is op een bord en laat wat afkoelen. Snij ze in blokjes of taartpunten. Dien op met salade en/of (stok)brood.

n.b. De tortilla kan ook gemaakt worden met courget of groene, wilde asperges (trigueros). De asperges kunnen extra toegevoegd worden. De courget neemt de plaats in van de aardappelen. Let er wel op dat een courget meer vocht heeft dan een aardappel. Het is ook mogelijk om aardappelen èn courgets te gebruiken. In dat geval kan dat half om half. Het voordeel van courgets inde tortilla is dat ze niet zo snel te droog wordt.