Ribera del Duero, voor de liefhebber

De wijnstreek 'Ribera del Duero' produceert alleen rode wijnen (van jong tot 'gran reserva') en 'rosados' (meestal frisse jonge wijnen). Het wettelijke alcoholpercentage is 11%. De jongere wijnen hebben een frisse, framboosachtige smaak en kunnen 8 maanden na de oogst uitstekend gedronken worden. De 'crianzas' zijn kruidig van smaak, wat naarmate de wijn langer bewaard wordt steeds beter tot zijn recht komt. Goede wijnjaren zijn 1989 en 1995.

'Ribera del Duero' heeft de ideale ligging om één vande beste wijnen van Spanje te produceren. Dankzij het relatief korte seizoen moeten de druiven vroeg geplukt worden, wat ertoe verplicht om de druiven steeds te blijven controleren. Een andere factor voor de superieure kwaliteit is de ideale kalk- en leigrond en de druivensoort (een monocultuur van de plaatselijke variant van de Tempranillo, de zg. "tinto fino"), die op een hoogte van 850 meter boven de zeespiegel een dunne schil blijft behouden en over de noodzakelijke frisse zuren beschikt, zelfs wanneer ze al redelijk rijp is.

De bodega 'Vega Sicilia', in 1864 door Eloy Lecanda Chaves opgericht, was jarenlang de grote richtlijn binnen de 'Ribera del Duero'. Daar liet men de wijn vele dagen lang in open kuipen gisten en 10 jaar lang rijpen voordat hij gebotteld werd.

Inmiddels kunnen met de moderne vinificatiemethoden de wijnen dus jonger gedronken worden (2 tot 3 jaar), al blijft het een feit dat ze met de tijd beter worden. Sinds 1988 is de wijn daardoor sterk opgekomen binnen de nationale markt.

Tegenwoordig worden naast de 'Tempranillo' andere druivensoorten toegestaan, zoals de bekende 'Cabernet Sauvignon', de aragonese 'Garnacha', en andere soorten als 'Malbec', 'Merlot' en 'Albillo'. De laatste heeft als eigenschap dat ze de kleur van de rosadowijnen iets lichter maakt. Het probleem blijft echter dat ondanks de hoge kwaliteit van deze wijn de prijs niet concurrerend is op de internationale markt. Een wijn voor de echte liefhebber dus.