Bollos preñaos / Asturische chorizobroodjes

Ingrediënten: (12 stuks) 3 chorizos (liefs asturische), 500 g broodmeel, 180 g lauwe melk, 100 g smeerbare roomboter, 1 ei, 5 g bakkersgist, 1 eetlepel zout  

Bereidingswijze:
Los de gist op in de lauwe melk. Maak in een kom een bergje van de meel met een gat erin. Voeg daar de gesmolten boter, geklopt ei en melk met gist aan toe en kneed het goed samen.
 

Voeg zout toe en blijf gedurende 10 tot 15 minuten doorkneden totdat een stevig deeg ontstaat zonder dat het plakkerig is.
 

Dek het deeg af met een katoenen doek en laat op een warme plaats staan rijzen totdat de omvang verdubbeld is. Rol het deeg dan uit en verdeel in 12 gelijke delen. Spreid elk stukje deeg over de handpalm uit en doe daarin een stukje chorizo, waarvan het velletje verwijderd is. Sluit het deeg en maak er een balletje van.

Zet de twaalf gevulde broodballetjes op een ovenschaal en laat ze op een warme plek nog wat verder rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. 'Beschilder' de broodjes met wat melk alvorens ze in het midden van de over te schuiven. Bak ze vervolgens in 15 tot 20 minuten goudbruin. Laat daarna afkoelen. 

Lekker als tapa bij een wijntje, een biertje of een (Asturische) appelcider.