Judiones de La Granja (Witte bonen uit La Granja)

'Judiones de La Granja' zijn een grote, boterzachte bonensoort, die in het begin van de 18de eeuw uit Amerika naar Spanje werd meegenomen en werd geplant in de koninklijke tuinen van >>La Granja de San Ildefonso (Segovia). Aanvankelijk was dat om ze te voeren aan de fazanten, die koningin Isabel de Farnesio, de echtgenote van Filips V, daar in het koninklijk zomerpaleis hield. Pas veel later zouden ze ook als voedsel voor mensen gebruikt worden.

Oorspronkelijk waren deze bonen donker van kleur, maar zijn ze in de loop der tijd beetje bij beetje zo wit geworden als ze nu zijn. Elk jaar op 25 augustus, op de heiligendag van San Luis, wordt in La Granja een groot feest gehouden waarin grote porties worden gemaakt van onderstaand gerecht.

Judiones de La Granja con chorizo y tocino / Witte bonen met chorizo en spek

Ingrediënten: 500 g droge 'judiones de La Granja' (of andere grote witte bonen); 200 g chorizo; 200 gerookt spek; 1 laurierblad; half ui; 2 tenen knoflook; 6 eetlepel tomatenpuree; 1 theelepel paprikapoeder; olijfolie

Bereidingswijze:
 Zet de avond van tevoren de bonen in de week. Hou met de hoeveelheid water rekening met dat de bonen zullen opzetten.

Snij de chorizo in dunne plakjes en het spek in kleine blokjes. Snipper de ui en snij de knoflook in plakjes.

Was de bonen en doe ze met voldoende water in een pan. Voeg het laurierblad toe en breng aan de kook. Doe er dan een scheut koud water erbij zodat de bonen schrikken. Zo breekt hun velletje minder gauw. Doe het later nogmaals. Laat ze een uur of drie gaarkoken.

Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie in een koekenpan. Pureer ze zodra ze goudbruin met wat van het bonenvocht beginnen te worden.  Doe dit nu bij de nog kokende bonen, samen met de chorizo en de spekjes. Voeg ook de tomatenpuree erbij en meng er de paprikapoeder doorheen. Laat indikken. Als de saus te dik wordt voeg er wat water bij.